Apakah itu Kefir Susu? (Milk Kefir)

Saya mula perjalanan probiotik buat sendiri saya dengan mengamalkan kefir air (water kefir). Selepas dapat kombucha baru saya dapat kefir susu dari seorang teman. Pada saya kalau anda tidak alah pada susu lembu, kefir susu sangat senang untuk buat dan bela.

Setiap 5 hari saya mengambil satu atau dua liter susu lembu/kambing/unta diambil dan buat kefir susu dengan hanya menghabiskan masa dalam empat ke lima minit sahaja. Ya, ianya semudah itu. Kefir susu paling mudah penyediaannya daripada probiotik buat sendiri yang lain

Apa yang saya ingin berkongsi hari ini dengan anda adalah bagaimana untuk membuat produk kuntur tenusu yang indah ini.

10946242_417762288393167_1142633834_n

Ini adalah bijirin kefir susu. Mereka mempunyai tekstur yang sama dengan gula-gula gummy bears dan seringkali disaluti krim dari susu. Ianya kenyal.

Mereka bukanlah bijirin dalam erti kata sebenar dan tidak mengandungi apa-apa butir, mereka hanya disebut sebagai bijirin. Mereka kelihatan lebih seperti sayur bunga kobis daripada bijirin.

Untuk buat kefir susu sudah pasti anda perlukan bijirin kefir susu untuk membuat kefir susu. Jika mahu boleh bertanya kut-kut sesiapa ada supply di Facebook Group Makananprobiotik 

Saya mengambil butiran bijiran kefir susu di atas dan letakkan mereka ke dalam satu liter susu kambing/ lembu/ unta. Susu lembu mentah yang berfungsi juga (saya beli susu mentah dari Bright Cows).

10946367_409438082566857_404304447_nmk2

Saya kemudian tutup balang dengan kain/penutup yang membolekan kefir susu untuk bernafas, dalam kes ini penapis kopi. Penutup balang tidak ketap pun ok juga.

milkkefir5

Kefir Susu memerlukan oksigen untuk membiak kerana ia mengandungi kedua-dua bakteria dan yis berfaedah.

Ini adalah resipi yang saya pakai :

Senantiasa buat 2/1 sudu teh BIJIRIN KEFIR SUSU UNTUK SETIAP 1 liter susu.

Susu bijirin kefir anda akan membiak atau membesarkan menjadi banyak. Bagi mereka yang meletakkan kefir susu yang diperam di suhu bilik, kerana cuaca kita yang panas mereka cepat melalui proses fermentasi – kadang-kadang setengah hari dah siap. Disebabkan kos, saya lebih suka meletakkan mereka di dalam peti sejuk supaya melalui proses fermentasi yang lambat (slow ferment) Saya tidak suka rasa kefir susu yang diperam cepat. Suhu bilik Malaysia dalam 32-34 Celsius. Suhu untuk kefir susu biasanya antara 18-22 Celsius

Rasa kefir adalah lebih ringan (kurang rasa tapai, pada pendapat saya) apabila bijirin kefir susu mendapat susu yang cukup untuk makanan mereka.

Anda juga mungkin perlu perhatikan semula butiran anda kepada nisbah susu dalam kes-kes suhu yang lebih tinggi. Suhu yang lebih tinggi akan menyebabkan waktu yang lebih cepat pengkulturan yang boleh membawa kepada rasa yang kuat (atau benar-benar tidak menyenangkan). Atas sebab itu saya cenderung untuk menggunakan kira-kira 1 sudu teh setiap liter susu dan peram di peti sejuk.

milkkefir1

Ini adalah bagaimana kefir saya kelihatan selepas kira-kira 5 hari proses peraman di dalam peti sejuk. Ia seperti mula berkental dan bercerai, tetapi tidak pergi terlalu jauh lagi.

11352048_1618722748388723_1156499933_n

Ini terlebih peram. Sudah ada separation yang ketara. Kena cepat-cepat harvest kalau tak butir kefir susu akan kelaparan

Selepas 3 hari ia seperti susu, manakala penapaian 5 hari menghasilkan sesuatu seperti yogurt yang boleh diminum. Kefir susu yang dingin lebih enak pada saya.

11374401_384870731723648_2129141033_n

Ada yang lebih suka tempoh pengkulturan penapaian penuh dan oleh itu lebih banyak gula susu telah ditukar kepada semua mikroorganisma berfaedah.

Secara umumnya, anda tidak mahu membenarkan probiotik lain seperti bijirin kefir air, SCOBYS Kombucha dan yogurt dan cuba makanan fermentasi lain seperti tempoyak, budu, cencalok dan starter sourdough berada dalam kawasan yang dekat dengan peraman ini. Saya menggunakan kesemua perkakas dalam plastik kerana kuntur probiotik begini tidak suka akan perkakas logam. Namun saya memeram dalam balang kaca kerana minuman probiotik bersifat sedikit asidik dan akan meluntur

Sebaik sahaja anda telah menapis bijirin susu kefir – dengan mengacau perlahan tapisan anda – hasil turasan yang tinggal adalah kefir susu berkrim di dalam balang dan bijirin yang boleh digunakan semula dalam tapisan.

Kemudian anda mulakan proses kembali. Dan bijirin anda harus terus dibuat kefir (diperam dalam susu fresh yang baru) supaya mereka tidak kelaparan

Tetapi apa sahaja kefir atau probiotik begini agak tinggi daya tahan.

Cara memperisakan kefir susu anda

10881916_813700725345436_1186871066_n

Saya suka perisakan dengan madu dan di tambah kismis atau kurma. Tapi ada yang blend pisang atau strawberry dan campurkan

Saya juga gemar buat keju kefir susu. Caranya ialah dengan tambah sedikit garam himalaya pada kefir susu dan menuras hasil kefir susu tadi di dalam brown coffee filter dan “whey” dari kefir susu akan menitik ke bawah. Hasil yang pejal di atas adalah soft cheese. Di sini ada bermacam-macam cara untuk menggunakan whey tersebut.

10950538_1528756057376722_1107251493_n10949067_900423973324560_1345893595_n 10948703_805302399541210_1714155491_n   11357874_865975956812947_267281583_n

Whey pula adalah berkhasiat sebagai liver cleanse.
Watch the slideshow below to see my Milk Kefir Journey

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s